Hermès komt met alternatief voor leer

Het voelt aan als een perzikhuidje en is toch ijzersterk. Onlangs maakte het Franse luxehuis Hermès bekend samen met MycoWorks uit Californië al drie jaar te werken aan een alternatief voor leer. Deze nazomer komt het op de markt, en wel als de zijkant van een tas.
Sac Victoria en Sylvania fabriquee a partir de Fine Mycelium, toile H plume et veau Evercalf - Objets AH21 - Hermes Studio des Fleurs
Uit de herfst/wintercollectie 2021 van Hermès: tas 'Victoria', vervaardigd uit een doorontwikkeling van mycelium/Reishi (voor- en achterkant) met handvatten van kalfsleer
Phil Ross, mede-oprichter van MycoWorks en kunstenaar, kweekt al sinds de jaren negentig mycelium voor zijn kunst. Mycelium is een natuurlijk product op basis van schimmeldraad. Samen met zijn team heeft hij dit proces zo ver ontwikkeld dat het in februari 2020 op de New York Fashion Week werd gepresenteerd als leervervanger. Het materiaal heet 'fijn mycelium', of 'Reishi' als geregistreerde merknaam.

Verfijning grondstof fijn mycelium bij Hermès

Hermès bruint het biotechmateriaal van MycoWorks in zijn eigen leerlooierijen. In de werkplaatsen van Hermès wordt het vervolgens tot in perfectie afgewerkt. Het verfijnde materiaal krijgt hier ook zijn eigen naam: Sylvania. Dit is zo robuust dat er handgrepen aan kunnen worden bevestigd. Die stevig blijven zitten, want tassenperfectionist Hermès zou nooit iets verkopen wat niet jarenlang perfect blijft functioneren.
Leer uit het lab wordt zo op een geheel nieuwe manier veredeld.
Het is een interessant alternatief voor dierenhuiden die niet uit de vleesindustrie komen, maar waar dieren speciaal voor worden gedood, zoals exotisch leer. Ook dat kan namelijk theoretisch gezien in het lab worden geproduceerd. En zijn we op een gegeven moment allemaal vegetariër of aan het kweekvlees, dan zal de behoefte aan lams-, kalfs- en koeienhuiden uit het lab alleen maar toenemen. Vooral omdat het veel minder energie kost om te produceren (groeit in het donker, minder waterverbruik). Bovendien hoeven er geen bossen te worden gekapt en gaat de CO2-uitstoot aanzienlijk omlaag.
Sac Victoria en Sylvania fabriquee a partir de Fine Mycelium, toile H plume et veau Evercalf
Te mooi & toch waar: de Victoria-tas van Hermès uit de herfst-/wintercollectie 2021
Photo Credit: Hermès
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties