Haarwassen: zonder plastic

Haar wassen zonder plastic

Als ik bij Nadine Baier, senior vice president bij pr-bureau Karla Otto, op kantoor ben, probeert ze me niet aan een nieuwe handtas te krijgen. Nee, ze wil dat ik in het vervolg koud water met appelciderazijn over mijn hoofd giet. Het feit dat ze me ook nog overtuigt voortaan biologische haarzeep te gebruiken, komt vast door de voorbeeldige outfit die ze bij haar glanzende krullen draagt: een donkerblauwe rok van Aeance en een lamsvelblouson van Reed Krakoff. Adembenemend mooi!
Een jonge consument is misschien nog wel te porren voor zeep aan een stuk. Maar wie zich de papperige onderkant van die zeepstukken herinnert, die je tot in de jaren negentig op veel wastafel- en badranden aantrof, zal daar niet per se weer op willen overstappen. Weet je nog, die erin geduwde magneten? Maar ook hier heeft Nadine een oplossing voor…
Aeance_Portrait_8_2018_420c
Nadine Baier in haar label Aeance (de rok is biologisch afbreekbaar)
Nadine heeft lange krullen. Dus als zij geen weekmakers nodig heeft, dan niemand! Haar truc: haarzeep met olijf-, kokos-, laurier- en amandel-, tarwekiemen- en rozemarijnolie. Geschikt voor een gevoelige hoofdhuid. Omdat zeep in hardwatergebieden tot zogenaamde ‘kalkzeep’ leidt (vergeleken met een shampoobar), moet hij met koud water worden uitgespoeld. Zo worden de haarschubben afgesloten en is het haar makkelijk te kammen. Conditioner heeft ze niet nodig.
Dat zette me aan het denken: kopen we al die conditioners en haarbehandelingen echt alleen maar om koud water te vermijden?

Haarwassen zonder plastic

Nadine mengt meestal twee eetlepels appelciderazijn in haar koudwaterspoeling, voor extra glans. In haar douche staan een grote waterkan en een mooie glazen fles voor de azijn. Op reis gaat er een klein flesje appelciderazijn mee. Ik ben heel benieuwd of je haar ervan naar azijn gaat ruiken. Nadine verzekert me dat de geur heel snel vervliegt.

Waarom haarzeep en geen vaste shampoo?

Een shampoobar is niets anders dan vloeibare shampoo waar het water uit is gehaald. In plaats van loog bevat het minstens één oppervlakteactieve stof. Wie net als Nadine een gevoelige hoofdhuid heeft, kent de uitdrogende en irriterende effecten van oppervlakteactieve stoffen, vooral de agressieve zoals natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat. Nadine kreeg met haar haarzeep zelfs een atopische dermatitis van de hoofdhuid onder controle. Maar het is wel even wennen. Het schuimt niet of nauwelijks en het voelt alsof er een zeepachtig laagje in je haar blijft zitten. Maar daar is de zure azijnspoeling voor! Na verloop van tijd verdwijnen alle siliconen van de conditioners uit je haar, en wordt het heerlijk los en vol.

Wat te doen tegen die papzeep op je doucheplankje?

Haarzeep en een shampoobar worden soms in een plastic netje verkocht, om onder de douche te drogen te hangen. Zo’n netje druist natuurlijk in tegen het idee van een plasticvrije badkamer en bracht online dan ook veel verontwaardiging teweeg.
Tip van Nadine: een zeepbakje van diatomeeënaarde. Dit bergmeel, gemaakt van de schelpen van fossiele diatomeeën, neemt het vocht uit de zeep snel en volledig op. Zo’n bakje is bijvoorbeeld te koop bij Manufactum. Niet goedkoop, maar wel duurzaam.
This article was first published on Modepilot.de >>>
Photo Credit: Aence
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties

  • Jos zegt:

    Bestaan er ook een shampoobars voor mannen?