De kasjmierchirurg

Mijn vest viel niet eens meer als stofdoek te gebruiken, zo ellendig was het eraan toe. Eigenlijk was het einde verhaal, maar ik kon er gewoon geen afscheid van nemen. Dilek Can, de kledingtechnicus uit Zwitserland, heeft er weer een topstuk van gemaakt.

Kasjmier repareren

Het kasjmiermerk Allude heeft een reparatiedienst genaamd 'Cashmere Clinic'. In 2015 volgde het concept van het merkonafhankelijke reparatie- en onderhoudsaanbod 'Cashmere Doc'. Ook Dilek Can, de geschoolde kledingtechnicus en modelmaker uit Zwitserland, is er van meet af aan bij betrokken. Eigenlijk had ze maar even in Duitsland willen blijven, maar ze bleek onmisbaar.

De perfectionist

Can heeft al meer dan 600 kasjmier- en kasjmier/zijdegarens uit de ateliers van Allude verzameld om zo kleurgetrouw mogelijk te kunnen werken. Soms mengt ze ook twee garens om de juiste tint te vinden. Grijs is bij kasjmierproducten de meest voorkomende en meteen ook de moeilijkste kleur. Het kan lastig worden, vooral als klanten truien van een ander merk meebrengen. Zo zijn de grijstinten bij Malo geler dan bij Allude. Mijn vest is groen en van Allude. Maar het is heel oud. Toch heb ik geluk: Can heeft het mosgroen op de plank staan. Het garen moet wel eerst met stoom worden bewerkt om zo het volume te krijgen dat het vest destijds had. Can is een perfectionist.
Allude Cashmere reparieren Garn aufdampfen
Voor/na: de juiste garendikte wordt gecreëerd door een korte bewerking met stoom.

Op de eerste hulp

Nog voordat Can het garen prepareert, wordt het te behandelen kledingstuk op de kleinste gaatjes gecontroleerd. Daarvoor bestaat er een lichtarm en een lichttorso, die Can bij de front desk kan afhalen. Als ze de mouw over de lichtarm schuift, worden de te stoppen plekken goed zichtbaar. De vlekken worden met rode stickers gemarkeerd en genoteerd op een notitieblok. Elk gat wordt daarbij berekend. Terwijl de gemiddelde klant 17 tot 80 euro per bezoek achterlaat, meestal alleen om verschillende stukken te laten reinigen, kost het repareren van een zorgenkindje als het mijne zo’n 300 euro.
Cashmere Clinic Annahme reparieren Löcher stopfen
Dilek Can controleert, markeert en noteert alle gaatjes voor ze begint

Kasjmier repareren: op de oparatietafel

Dilek Can werkt momenteel ook tijdens feestdagen, haar wachtlijst loopt door tot kerst. Maar ze wil zich graag in alle rust aan grote reparaties kunnen wijden, zegt ze. Met de precisie van een chirurg rijgt ze met stoom bewerkte kasjmierdraad onder de loeplamp: 'Eerst speld ik de nog goed zittende steken vast zodat ik ze kan gebruiken om de volgende toeren op te bouwen.' Naden tref je bij Can niet aan. Zelfs aan de achterkant is geen bobbeltje te zien. Ik vind dat fascinerend!
Cashmere reparieren Modepilot Allude Cashmere Clinic
Kasjmier repareren – Mijn groene vest op de operatietafel van de Cashmere Clinic, nog helemaal onder de gaten
Cashmere reparieren Modepilot Allude Cashmere Clinic
Kasjmier repareren: Dilek Can aan het werk in de Cashmere Clinic in München
 

Typische kasjmierklanten en de coole, volgende generatie

Terwijl ik over haar schouder meekijk, vertelt ze over vier jaar ervaring met klanten van Cashmere. Er bestaan grote verschillen tussen de jonge en de oudere klantenkring, bijvoorbeeld als het om kleuren gaat. Waar 16- tot 60-jarigen nog steeds het klassieke donkerblauw, grijs of zwart langsbrengen, zijn de favoriete items van ouderen opvallend vaak felgekleurd: neonroze of geel met strass-steentjes. 16- tot 25-jarigen brengen truien van hun vaders en opa’s mee om ze op te kunnen dragen. Zowel jongens als meisjes dragen ​​graag oversized truien in klassieke, effen kleuren en met een ronde hals. Vooral onder tieners groeit de belangstelling voor de goede, oude dingen, merkt Can op. Wat een leuke ontwikkeling!

Pluizig, egaal, zacht, als nieuw!

Cashmere reparieren Modepilot Allude Cashmere Clinic
Deze plek onder de arm zat eerst onder de gaten (meer foto's hieronder in de fotogalerij)
Verzorgingstips voor kasjmier: Can raadt aan om kasjmierartikelen na ongeveer vijf keer dragen te wassen. Want professioneel wassen (op het wolprogramma en liefst niet met de hand, door wringen kan het kledingstuk uit model raken) met een proteïnehoudend speciaal wasmiddel verzorgt de vezels waardoor het kledingstuk langer meegaat. Vervolgens met stoom behandelen (niet strijken): dit trekt de vezels recht en helpt bijvoorbeeld ook bij uitgelubberde manchetten. Veel klanten van Can brengen hun kasjmier wasgoed ook alleen maar mee om het te laten reinigen en ontpillen. Hiervoor staan in de Cashmere Clinic meerdere Miele-wasmachines en wasrekken, waar de kasjmier-artikelen vakkundig liggend op gedroogd worden. Op zaterdagavond zei mijn goede vriend Philipp tijdens het eten dat een trui van kasjmier per jaar beter gaat aanvoelen. Ook hij had – toevallig – net een trui bij de Cashmere Clinic opgehaald. Hij pakte de tas, haalde de trui tevoorschijn en streelde hem: bij een nieuwe zou je dat nooit voelen, zei hij. Ik weet nu wat hij bedoelt. En het is ook nog duurzamer: er worden geen extra grondstoffen verbruikt.

Kasjmier repareren

 
Photo Credit: Modepilot
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties