Nieuws van de beautyprof: diepgravend onderzoek

Haargroeimiddelen

Weelderige lokken, lange wimpers, volle wenkbrauwen, wie wil ze niet? Het is dan ook niet gek dat het wemelt van de haargroeimiddelen. Om door alle bomen de bos haar nog te kunnen zien, houden we met behulp van een dermatoloog, verbonden aan een Duitse haarkliniek, al deze middeltjes tegen het licht.

Toevallige ontdekking van wimperserum

Een verleidelijke blik zonder geklungel met nepwimpers, het kan! En dat komt door puur toeval. Ooit kregen glaucoompatienten oogdruppels met bimatoprost om de intraoculaire druk te verlagen, en voilà: hun wimpers werden langer. De cosmetische industrie pikte dit op en kwam in 2008 in Amerika met ‘Latisse’: het eerste wimperserum (nog niet goedgekeurd in Nederland).
Nog voor de officiële release wist ik er via een bevriend arts de hand op te leggen en twee keer per dag smeerde ik het voorzichtig op de rand van mijn oogleden. Destijds wist niemand nog iets over de bijwerkingen van glaucoomdruppels in een gezond oog, dus knoeien was uit den boze. Maar na zes weken voorzichtig smeren werd mijn moeite beloond: ik had wimpers tot aan mijn wenkbrauwen!
Studies uit de VS, China en Italië laten inmiddels dezelfde resultaten zien: vollere, langere wimpers. Bimatoprost is een derivaat van prostaglandine, een weefselhormoon. Andere derivaten met ingewikkelde namen als cloprostene isopropylester, norbimatoprost of ethyltafluprostamide activeren ook de haarfollikels en laten de groeifase langer duren. Hierdoor krijg je meer wimperhaartjes tegelijk, wat voor dichtheid en volume zorgt. Wimpers tot wel vier millimeter langer zijn het resultaat.
Vivienne Westwood Modepilot Haarwuchsmittel
Vivienne Westwood, Voorjaar/Zomer 2021
Inmiddels bestaan er talloze alternatieve stoffen voor bimatoprost: hyaluronzuur, panthenol, glycerine, peptiden, vitamines zoals E of H (biotine). Door vocht en voeding zouden ze een gezonde, sterke wimpergroei stimuleren. Volgens de reclame dan. Want in mijn ervaring wist geen van deze ‘hormoonvrije’ producten zijn belofte waar te maken.

Wat zegt de expert?

Dr. Stefan Duve van het Haarcentrum in München: Alleen synthetisch geproduceerde prostaglandine-derivaten geven je wimpers daadwerkelijk een boost. De prostaglandinegroepen bestaan uit weefselhormonen, die plaatselijk werken en niet systematisch. Alternatieve ingrediënten, zoals vitamines, werken een stuk minder goed, als ze überhaupt al iets doen. Die kun je beter zien als verzorgingsproduct.

Geen effect zonder neveneffect?

Een wimperserum met weefselhormoon is niet voor iedereen een goed idee. Hoofdpijn, branderige en tranende ogen, jeuk of roodheid aan de rand van je ooglid zijn bekende klachten en de huid aan de basis van je wimpers kan verkleuren.
Soms zijn de bijwerkingen zelfs ernstiger: door de hormoonwerking van de prostaglandinederivaten in je ogen kan je huid dunner worden en kunnen je oppervlakkige bloedvaten verwijden. Erger nog is mogelijke atrofie van vetweefsel, waardoor in het ergste geval je oogbol dieper wegzakt. Sommige van deze bijwerkingen zijn onomkeerbaar. Daarom is het handig van tevoren goed af te wegen hoeveel je op het spel wilt zetten voor die paar extra millimeter.
De onschuldigere bijwerkingen, zoals verkleuring of jeuk, verdwijnen vanzelf weer als je ermee stopt. Net als het verlengende effect, dat na verloop van tijd wordt teruggebracht tot je genetisch bepaalde wimperlengte. Naast pure serums zijn er ook mascara's met het groeiserum. Bij de veel lagere concentratie duurt het wel wat langer dan de gebruikelijke 6 tot 10 weken voor je er wat van ziet. Maar dan heb je wél perfect gestylede wimpers.

Nu ook met CBD

Cannabidiol wordt niet alleen beschouwd als het nieuwe beautywonder in een potje, maar inmiddels ook als natuurlijke wimperbooster. Net als bij huidverzorging is ook hier het stofje THC (tetrahydrocannabinol), dat voor de roes zorgt, uit de hennepzaadjes gehaald. Door ontstekingen gaan je cellen fysiologisch minder presteren. Cannabidiol (CBD) heeft naar verluidt een ontstekingsremmende maar ook regeneratieve werking, wat betekent dat het cellen prikkelt om weer productiever te zijn.

Wat zegt de expert?

Dr. Stefan Duve: Wat wimpers en wenkbrauwen betreft zou dat op zijn minst langere en vollere haartjes betekenen, of een betere haarstructuur. Waarschijnlijk hebben CBD-derivaten dan ook zeker effect, zij het in mindere mate dan prostaglandines.

Wenkbrauwversterker

Sommige wimperserums zijn ook geschikt voor je wenkbrauwen. Daarnaast bestaan er ook nog de speciale wenkbrauwboosters. Is dat gewoon een marketingconcept of is er echt verschil? Een wenkbrauwserum met prostaglandine werkt bijna precies hetzelfde als op je wimpers. Het stimuleert de groei van je wenkbrauwhaartjes, waardoor ze een stuk voller lijken.
De meeste producten breng je 's ochtends en 's avonds aan. Wees niet bang voor bijwerkingen op het stukje boven je ogen, tenzij je een zeer gevoelige huid hebt. Er is veel te doen over pure, koudgeperste castorolie als een natuurlijk haargroeiserum voor wenkbrauwen, wimpers en hoofdhaar. Maar mijn wimpers waren er niet van onder de indruk. Het enige effect: ze glansden mooi.

Wat zegt de expert?

Dr. Stefan Duve: Feit is dat je met ricinusolie alleen geen haaruitval voorkomt of terugdraait. Maar een gezonde haar- of haarwortelverzorging – met een voedingsstof als ricinusolie – is altijd een goed idee, omdat het de bloedcirculatie en voedingsstoffentoevoer stimuleert. Er kleven wat mij betreft verder geen bezwaren aan.

Haargroeimiddel voor voller haar

Volgens datingbureau Parship plaatsten mannen, gevraagd naar de uiterlijke kenmerken van hun ‘Mrs. Perfect’, lang haar met 67 procent op één, boven klassiekers als blauwe ogen (60 procent) en lange benen (56 procent). Maar soms laten onze lange lokken ons in de steek, want ook haar is onderhevig aan externe en interne factoren. Het wordt dunner en brozer, wat zelfs tot haaruitval kan leiden. Dat kan komen door stress of een daling van je oestrogeenspiegel, zoals na een zwangerschap. Vanaf hun vijftigste heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van haaruitval.
Roksanda Modepilot Haarwuchsmittel
Roksanda, Voorjaar/Zomer 2021
Haarserum kan preventief werken en je haargroei stimuleren. Het bevat voornamelijk selenium, zink, foliumzuur, biotine, cafeïne en riboflavine. Door deze stoffen worden de haarfollikels geactiveerd, in het laboratorium althans. Je moet wel geduld hebben: pas na een paar weken zie je effect, dan hebben zich nieuwe follikels gevormd en is er nieuw haar bijgekomen. Ook cafeïne in shampoos en tincturen is een fijne oppepper voor het haar.
Maar dit alles valt in het niet bij minoxidil. Dit actieve ingrediënt is een medicijn tegen hoge bloeddruk en werd in 1988 voor het eerst goedgekeurd voor de behandeling van haaruitval. Het is verkrijgbaar als lotion of schuim. Het stopt overmatig haarverlies en stimuleert nieuwe haargroei. De precieze werking blijft vooralsnog onduidelijk. Deskundigen vermoeden dat het deels komt door een verhoogde bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Net als bij alle andere groeiboosters gaat het effect verloren als je ermee stopt.

Wat zegt de expert?

Dr. Stefan Duve: Bij plaatselijk gebruik van minoxidil zie ik vaak irritatie van de hoofdhuid. Patiënten klagen na langdurig gebruik over een droge, jeukende, schilferige hoofdhuid. Af en toe zie ik ook een ​​verhoogde, zij het meestal pluizige haargroei op andere delen van het lichaam. Dat toont aan dat minoxidil ook door de huid wordt opgenomen.
This article was first published on the German page of MODEPILOT >>>
Photo Credit: Catwalkpictures
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties