Nieuws van de beautyprof: diepgravend onderzoek

Heb jij een alcoholgezicht?

De feestdagen waren weer doordrenkt met gezelligheid. En wie gaat er dan glazen lopen tellen? Maar wist je dat je huid na een nachtje doorhalen 30 dagen nodig heeft om te herstellen? Zo bevat een glas champagne of cava met oudjaar 26,4 gram pure alcohol, en daarmee zit het al boven de 20 gram aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen. Voor mannen is dat 30 gram. En meestal blijft het niet bij één glas. Wie regelmatig de hort opgaat kan wel acht tot tien cocktails per week drinken, met per stuk 33 gram pure alcohol. Dat laat zijn sporen na op je huid.

Zo werkt je lichaam: eerst alcoholafbraak, dan pas huidverzorging

Ann Demeulemeester Modepilot
Helpt ook bij een alcoholgezicht: een grote hoed. Ann Demeulemeester, lente/zomer 2022
‘Alcohol is vergif voor je lichaam,’ legt Britse voedingsdeskundige Lorna Driver-Davies uit. ‘Het probeert er zo snel mogelijk vanaf te komen met behulp van zijn belangrijkste ontgiftingsorgaan, de lever. De lever zet de alcohol om in een nog giftigere stof, acetaldehyde. Om die te neutraliseren worden er voedingsstoffen, mineralen en antioxidanten aangesproken.’ Die worden weer ergens aan onttrokken. En laten dat nou juist de bouwstenen zijn die een belangrijke rol spelen bij celvernieuwing, vertraging van het verouderingsproces, preventie van puistjes en opname van vocht. Maar omdat je huid geen vitaal orgaan is breekt je lichaam liever eerst de alcohol af voor het zich bezighoudt met huidverzorging.

Alcohol maakt je oud

Net als roken werkt ook regelmatig alcoholgebruik vroegtijdige huidveroudering in de hand. Ook bevordert het een aantal huidziekten en veroorzaakt het puistjes, omdat het je talgklieren stimuleert. Mee-eters raken makkelijker ontstoken omdat alcohol je immuunsysteem verzwakt. Onderzoek toont aan dat door bingedrinken je immuunsysteem tot wel 24 uur lang wordt aangetast. Er worden bepaalde eiwitten mee afgeremd, zogenaamde cytokines, die in de afweer tegen infecties als een signaalgenerator fungeren. Het gevolg: je bent vatbaarder voor infecties. Ziektekiemen en virussen krijgen vrij spel. Zo ontstaan bijvoorbeeld acne en schimmelinfecties.
Ann Demeulemeester, Frühjahr/Sommer 2022
Soms houd je aan een avondje feesten alleen een nieuwe tattoo over. Ann Demeulemeester, lente/zomer 2022
De toevoer van voedingstoffen functioneert niet meer naar behoren. Het vitaminegebrek heeft zichtbare gevolgen voor je huid: het tekort aan vitamine B maakt deze droog en schilferig. Door het gebrek aan vitamine C verzwakt en verslapt je bindweefsel. Ook kan het leiden tot een uitbraak van slapende huidziekten zoals rosacea. Er zijn onderzoeken die aantonen dat dit vooral bij vrouwen gebeurt. Dr. Jairo Rodriquez, de voedingsdeskundige uit New York die modeontwerper Michael Kors en model Heidi Klum tot zijn clientèle mag rekenen, komt met een bijzonder drastisch oordeel. “Alcohol is een van de ergste en agressiefste vijanden van de huid. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten: Wil je er ouder uitzien, blijf dan vooral lekker drinken!”’

Alcohol ‘vermannelijkt’ vrouwen

Michael Prager, dermatoloog in Londen (>>>), voegt daaraan toe: ‘Alcohol is eigenlijk suiker, maar dan met 50 procent meer calorieën. Eén gram vet bevat 9 kilocalorieën, koolhydraten 4,5 en alcohol 7. Maar suiker veroorzaakt glycatie, een verstijving van de elastine- en collageenvezels. Een verhoogd insulinegehalte zorgt voor cel- en weefselveroudering, veranderingen in het DNA en oxidatie in het weefsel. Dat heeft op een aantal manieren weer invloed op cellen: het kan schade door vrije radicalen veroorzaken en de collageenproductie verminderen.’
Tegelijkertijd werkt alcohol als een diureticum en onttrekt het water aan het lichaam. Er worden minder voedingsstoffen opgenomen en je krijgt trek in zout. Bij vrouwen gaat het testosteronniveau omhoog. Op lange termijn leidt dat niet alleen tot puistjes, maar krijg je ook een mannelijker uiterlijk: je taille verdwijnt, je krijgt een tonnetjeronde romp, een opgeblazen gezicht, dunne benen en last van haaruitval. Volgens de in Los Angeles gevestigde dermatoloog dr. Harold Lancer, huidgoeroe van Scarlett Johansson, Victoria Beckham en Kim Kardashian, kan het tot een maand duren voor je huid zich van één kater hersteld heeft. Op Hollywood-filmsets is alcohol dan ook taboe. Over het vette katerontbijt van de morning after zegt Lancer: ‘Dan kun je net zo goed onzuiverheden op je gezicht tekenen.’ Geen wonder dat goed geïnformeerde vrouwen die graag tot op hoge leeftijd een mooie huid hebben, de alcohol laten staan.

Hoe voorkom je een alcoholgezicht? Drink weinig en sporadisch

Regel nummer één om de negatieve effecten van alcohol op je huid te voorkomen is: maathouden! Als je je grenzen kent, niet vaak drinkt en dan ook niet te veel kun je zonder schuldgevoel van je glas wijn of prosecco genieten. Pas op met cocktails en mixdrankjes met frisdrank. Die zijn een ware sugar trap die het insulineniveau opschroeven en zo de kans op huidaandoeningen als acne vergroten. Plus: van zouthoudende drankjes krijg je opgeblazen weefsel. Van één nachtje doorzakken kun je al een alcoholgezicht krijgen. Het kan leiden tot ontstekingen die vervolgens rode vlekken, vergrote poriën, zwelling en een vochtarme huid veroorzaken. En één ding moet je weten: zelfs de duurste en beste crèmes halen niets uit in combinatie met een ongezonde levensstijl.
This article was first published on MODEPILOT.de
Photo Credit: Catwalkpictures
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties