Menstruatieslips – een goed idee?

Op zich zijn menstruatieslips een goed idee. Je draagt immers sowieso al slipjes, maar tampons en maandverband niet. Je bespaart er jezelf een hoop geld mee – en het milieu een hoop afval en productiemiddelen. Maar overgaan op een menstruatieslip valt niet altijd mee.

Kennismaking met menstruatieslips

Voor dit artikel heb ik een aantal menstruatieslips getest en mijn vriendin Julia gevraagd dat ook te doen. Daarvoor moest ze afscheid nemen van haar geliefde tampons, die ze altijd met hand en tand verdedigde: maandverband stinkt naar parfum, menstruatiecups zijn een smerige aangelegenheid. Ze ging zelfs zo ver dat ze de ‘freebleeding’ vrouwen uit vrouwenbladen en Instagram het liefst naar Afrika zou sturen, om ze daar met eigen ogen te laten zien wat hygiënische producten betekenen voor het onderwijs. Ze heeft wel een punt. De meisjes daar kunnen elke maand een week lang niet naar school omdat ze geen tampons of maandverband hebben. Gelukkig wil Julia de menstruatieslips een kans geven. ‘Misschien willen we straks wel niet meer zonder.’
Kora Mikino Periodenwäsche Test Modepilot Erlich Textil
Hier draag ik de topset van de samenwerking tussen Erlich Textil en Kora Mikino. Ik vind hem prachtig en hij staat Julia supersexy!

Menstruatieslip getest

De eerste indruk: als je het niet weet zie je niet dat het een menstruatieslip is. De slipjes van tegenwoordig zijn zo dun in het kruis dat je nauwelijks het verschil ziet met een normaal slipje. Toch zijn er wel degelijk onderling grote verschillen tussen de menstruatieslips. Sommige zien er heel synthetisch uit, andere komen mijn figuur niet ten goede en weer andere zijn zo sexy dat ik voor de spiegel sta te draaien met mijn heupen van blijdschap.

Voor- en nadelen van menstruatieslips

Voordelen van menstruatieslips: als je menstruatie niet te zwaar is kun je de hele dag mooi ondergoed aan, ja, zelfs een kanten slipje, zonder je ergens druk om te maken. Dus geen gerommel meer met watten, maandverband, tampons, etc. Als je onderweg bent wil je dat soort producten niet hoeven verschonen, bijvoorbeeld in een toilet op de luchthaven als je net de deur hebt aangeraakt. Zo’n slip neemt evenveel bloed op als 1,5 tot 2 tampons.
Periodenslip Ella Kora Mikino Modepilot
Menstruatieondergoed van Kora Mikino de ‘Ella’-slip is vernoemd naar jazz-zangeres ella Fitzgerald
Je kunt zelf uitrekenen hoeveel tampons of maandverband je jezelf en het milieu door de jaren heen bespaart. Per slip is dat zo’n 72 tampons in drie jaar. Maar dat is dan ook het enige voordeel. Want bij een zwaardere menstruatie krijg je een hele reeks nadelen op je dak. Zo heb je af en toe even een nattig gevoel, bijvoorbeeld midden in een gesprek of tijdens het (hard)lopen, als nog niet alles door de absorberende laag is opgenomen. Voor maandverbandgebruiksters is het waarschijnlijk makkelijker om op menstruatieondergoed over te stappen.

Nadelen van menstruatieslips

Op zwaardere dagen wil je niet midden op de dag je slipje moeten verschonen. Schoenen uit, spijkerbroek uit, nieuwe menstruatieslip aan, de oude onder koud water wassen. Ik zag mezelf al op het toilet zitten en met wc-papier bloed uit het doorweekte kruis proberen te persen. Gewoon om een paar uur te winnen. Maar er komt een moment dat je je slip moet verwisselen, en dat is niet handig op reis, op kantoor of als je ergens te gast bent. En wat te doen met het natte slipje? Overigens moesten alle testmonsters vóór ze de wasmachine in gingen met koud water worden uitgewassen. Verder heb je een paar slips per menstruatie nodig. En dat tikt aan, want ze kosten zo’n 25 tot 40 euro per stuk.

Conclusie

Voor mij zijn menstruatieslips handig omdat ik niet zo’n zware menstruatie heb. Voor de eerste dagen (en nachten) van de menstruatie raad ik de slip van Skenty aan. Hij vervangt maximaal vier tampons, is iets breder gesneden en heeft een brede taperand die niets doorlaat. Die van Femtis is ook geschikt, maar zit ’s nachts iets te los.
En onze favoriet…
Skenty Periodenslip Modepilot
Highwaist menstruatieslip van Skenty

Onze favoriet

Vrouwen met een zwaardere menstruatie zouden de menstruatieslips vanaf dag drie of vier kunnen gebruiken. Op die dagen schakel ik over naar Kora Mikino’s kanten highwaist-slip. Dus als ik eigenlijk geen tampons meer wil gebruiken omdat die gezien de hoeveelheid bloed wat overdreven lijken, maar opgevouwen wc-papier ook niet volstaat om een mooi slipje te beschermen. Met de donkerblauwe kanten hipster voel ik me veilig en zelfs sexy (>>>). Julia trouwens ook, zelfs op de eerste dag van haar menstruatie, die zwaar bleek. En ze voegt eraan toe dat deze slip ideaal is voor alle IUD-draagsters die nooit precies weten wanneer er een volgende spotting aankomt. Zij bestelt dan ook nog een aantal highwaist topmodellen zodat ze ze altijd aan kan.
Photo Credit: Modepilot, Kora Mikino, Skenty
Modepilot ist Deutschlands erster Modeblog. Mit seiner Gründung in 2007 war und ist er Vorreiter der unabhängigen Mode-Berichterstattung. Noch heute wird die Seite leidenschaftlich von Mitgründerin Kathrin Bierling geführt. Sie ist eine ausgebildete und erfahrene Journalistin, die zunächst bei der Financial Times lernte und arbeitete und dann einige Jahre bei der WirtschaftsWoche beschäftigt war, bevor sie die Seiten Harpersbazaar.de, Elle.de und InStyle.de verantwortete. An Modepilot liebt sie, dass sie die Seite immer wieder neu erfinden muss, um am Puls der Zeit zu bleiben. Worin sie und ihre Autoren sich stets treu bleiben: Den Leser ernst nehmen, nicht sich selbst.

Reacties